PRACOWNIA KULINARNA
W pracowni kulinarnej podopieczni poznają proste zasady obsługi sprzętu gospodarstwa domowego, nie tylko tego związanego bezpośrednio z przygotowywaniem potraw ale również pralki czy zmywarki. Przygotowują herbatę lub inne napoje do podawanych posiłków, uczą się gotować, piec ciasta, robić kanapki, sałatki, jak również zmywać, sprzątać i prasować. Doskonalą w ten sposób czynności, które są wykonywane w domu.
Dodatkowym zajęciem dla uczestników zajęć jest praca w założonym ogródku warzywnym. Uprawiają w nim sezonowe warzywa i owoce. Poprzez pracę w ogródku mają możliwość poznania i obserwowania oraz dbania o rozwój roślin uprawnych. W miarę możliwości podopieczni uczą się przygotowywać przetwory t.j. konfitury, musy i przeciery oraz kompoty.
Raz w miesiącu podopieczni odwiedzają centrum handlowe, w którym robią większe zakupy do pracowni. W ten sposób przechodzą trening umiejętności społecznych i ekonomicznych.
Opiekun pracowni: Izabela Laszczak